Jdi na obsah Jdi na menu
 

2016 - Naše filmové hvězdy

30. 3. 2017

Dačičtí pejskaři si vyzkoušeli uniformu a zadržení narušitele

Parní lokomotiva, pohraničníci s vycvičenými psy a přestřelka na hraničním přechodu. České Velenice se vrátily do dob totality. Naštěstí je na filmovém plátně.

České Velenice – Jeden z pokusů občanů z tehdejšího Československa emigrovat do západního světa se odehrál v 70. letech minulého století také v Českých Velenicích. A právě tento příběh se jedním z motivů historického dokumentárního filmu, který se před několika dny v městě u hranic natáčel.

Podle učitele odborných dopravních předmětů českovelenické střední školy Miroslava kříže byl součástí natáčení noční průjezd parní lokomotivou řady 556056, které se říkalo Štokr a také zásah pohraničníků se psy.

Jedná s o projekt rakouské televize ÖRF, která poskytla granty nezávislých režisérům na čtyřdílný dokumentární film o životě na železné oponě. V Český ch Velenicích natáčela režisérka Anita Lackenbargerová z Insbrucku. A promítat se bude dokument na kulturním festivalu ve Fratresu.

V sedmdesátých letech tady v Českých Velenicích byl ilegální přechod za pomoci vlaku, který jel do Gmündu. Existují dvě verze, podle jedné lidé utíkali schovaní ve vagonu s uhlím a podle druhé na mostě přes Lužnici naskakovali na vlak. A od té doby se zde trochu změnil systém hlídání hranice. Přišli speciálně vycvičení psi, dlouhými tyčemi se přepravované uhlí propichovalo, popsal historickou událost Miroslav Kříž.

Roli pohraničníků, kteří měli za úkol prchajícího člověka polapit, si vyzkoušeli dva psovodi se svými čtyřnohými pomocníky z dačického kynologického klubu Jiří Poukar a Radek Sobotka.

„Jako pohraničníci jsme procházeli okolo kolejí a hlídali noční příjezd vlaku, který mířil do Rakouska. Z vlaku někdo vyskočil, ztratil se v křoví a my jsme ho měli zadržet. Původně jsme za ním měli pustit psy, ale to jsme zavrhli, protože to mohlo být pro prchajícího nebezpečné a tak jsme za prchajícím se psy běželi“ popsal scénu spojenou s nočním příjezdem páry Radek Sobotka.

Natáčení si pochvaloval a hlavně i s Jiřím Poukarem byli spokojeni s tím, jak se s nově vzniklou situací vypořádali jejich psi.

„Opravdu jsme byli překvapeni, jak oba zafungovali, nevadilo jim, když přijížděl vlak a celá zem se chvěla, nereagovali na prostředí, prostě celé to byla paráda a jsme si to moc užili“ doplnil Radek Sobotka.

 

Celý dokument naleznete ZDE

(Nejdůležitější část a vrcholné číslo filmu je v minutě 1:30 až po 2:35 a pak titulky 44:19 :-)